Gode råd til samtaler om uddannelse

Næsten halvdelen af de unge oplever, at det er et stort pres at skulle vælge, hvad de skal efter grundskolen, og hver 4. unge oplever ikke at få den hjælp, de har brug for. Få idéer til hvordan du inspirerer og støtter din søn eller datter i forhold til at vælge uddannelse.

29.08.19
 • DEL:

Valget af ungdomsuddannelse opleves som et stort og vigtigt valg. De unge oplever og håndterer valget forskelligt. For nogle er det uproblematisk, mens andre føler sig meget pressede over det. Vær opmærksom på hvordan din søn eller datter oplever valget, og om der er noget, der gør ham/hende usikker.

 

Ikke vide hvad man vil

De fleste unge mener, at de skal vælge deres ungdomsuddannelse ud fra deres interesser i skolen eller fritiden. Men det kan være svært at se en kobling mellem interessen og en ungdomsuddannelse. Og hvad hvis deres interesser ændrer sig, og de fortryder deres valg?

Tal med din søn eller datter om uddannelsesvalget. Der må gerne være tvivl. Vær åben for alternative veje og hjælp din teenager til at blive klogere på valget. I kan for eksempel tale om, hvilke fag der er interessante, og hvilke fag din søn eller datter er god til. Brug også værktøjet mine styrker fra ug.dk og tal sammen ud fra det.

Du kan også spørge ind til:

 • Hvad interesserer dig mest og hvorfor?
 • I hvilke situationer har du oplevet, at du vidste og kunne mere end andre?
 • Hvornår synes du, at det er sjovest at lære noget nyt?
 • Hvad vil du især gerne blive bedre til?
 • Hvordan vil du gerne bruge det, du er bedst til, i din fremtid?

 

At vælge rigtigt første gang

Mange unge er bange for at begå fejl. De synes, det er en fejl, hvis de ikke får valgt rigtigt første gang, og de i stedet vil noget andet. Så de er tilbøjelige til at vælge en uddannelse, ’der ikke lukker nogen døre’, men det er ikke altid det rigtige.

Det kan være godt at tale om:

 • at en uddannelsesvej ikke altid går fra a til b. Fortæl f.eks. om egen uddannelsesvej
 • uddannelsessystemets regler i forhold til omvalg og videre uddannelsesmuligheder
 • hvilke muligheder de forskellige typer ungdomsuddannelser åbner op for.
Læs mere om mulighederne med hhx, eux og eud på Roskilde Handelsskole

Forældres forventninger

Det er dig, der kender dit barn bedst og kan støtte op om og udfordre uddannelsesvalget samt hjælpe med de forskellige overvejelser. Nogle unge oplever eller tror, at der er forventninger til, hvilken type uddannelse de vælger. Tal med dit barn om uddannelsesvalget, vær åben for alternative veje, og hjælp dit barn til bedre at forstå forskellen på gymnasial uddannelse og erhvervsuddannelse

Bliv sammen klogere på uddannelserne. Der er løbende arrangementer på Roskilde Handelsskole, hvor I kan lære mere om de forskellige muligheder:

Gode råd til hvordan du hjælper din teenager gennem valgrejsen

Bliv klogere på hvordan du som forælder støtter din søn eller datter i den proces.

Læs hele artiklen

Bliv klogere på hhx, eux og eud

Læs om ungdomsuddannelserne på Roskilde Handelsskole.

Uddannelser
 • Bakkesvinget 67
  4000 Roskilde
  Telefon 8852 3200
  rhs@rhs.dk
 • CVR-nr: 19516172
  EAN-nummer: 5798000553606
#rhslivet

Hjælp og vejledning

Du er altid velkommen til at kontakte en studievejleder, hvis du har brug for hjælp til at vælge uddannelse eller kursus. 

Studievejledningen

Se også

Webshop Få sider læst op Cookie- og privatlivspolitik Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Om skolen

Profil Værdier Historie Praktiske oplysninger Kontakt Adresse og find vej Åbningstider Find medarbejder Studievejledningen Det sker Nyheder Job Organisation Bestyrelsen Ledelsen Elevråd Arbejdsmiljøorganisation Mål, vision og strategi Mål og strategier Planer og politikker Udvikling og kvalitet Kvalitetsarbejde Nøgletal Opfølgningsarbejde Trivselsundersøgelser Fastholdelsesstrategi Netværk og samarbejde

Mere RHS

Uddannelser Kurser Om skolen Hjælp til at vælge Optagelse English Info til dig der er...